#1 Karakterválasztás

Star wars? Harry Potter? Gyűrűk ura? One piece? Naruto? 

Átgondolt döntés vagy szerelem első látásra?

Cosplayezheted karaktered egy filmből vagy sorozatból, de lehet képregény szereplő, vagy könyvbeli karakter, vagy valaki a videójátékból, amire épp rá vagy kattanva és persze kedvenc animédből is választhatsz:)

A karakterválasztás 3 alaptípusa:

1. rajongás: A karakter iránti rajongás kifejezése, vagy a hasonlóság a  cosplayes és a karakter között. Az ilyen cosplayest szokták rajongónak nevezni, esetenként otakunak. Nagyfokú lelkesedés jellemző rájuk,ám néha kevesebb figyelmet fordítanak a ruha részleteire vagy a minőségre. 

2. figyelem:  A második típusnál a karakternek járó figyelem áll a középpontban, valamint a népszerűség, amit az adott karakter vagy jelmez hoz magával. Ennél a típusnál a részletesebb ruhák és népszerű karakterek választása a jellemző. Nagyrészt innen kerülnek ki a cosplay-versenyek résztvevői is.

3. alkotás:  Itt a kreatív alkotási folyamat kapja a főszerepet, a kihívás, saját határaink tesztelése vonz. Ezek a jelmezek már lehetnek bonyolultabbak és költségesebbek, még jobb minőségű jelmezek készítésébe a cél, szélesebb körű alapanyag-használattal. Gyakori, hogy profi fotósok, cosplay fotósok készítenek róluk minőségi photoshootokat és persze a cosplay versenyek élvonalában is találkozhatunk velük.

Cosplay készítés

Roxy legújabb cosplayének készítését mutatjuk be Nektek. Roxy többek között cosplayezte már Kirit az Avatarból (képen), Monster High karaktert vagy Gwent a Pókemberből. Most készülő cosplaye pedig a Csillagok Háborúja univerzumba repít el minket.

Hera Syndulla a Star Wars Làzadók jól ismert twi’lek pilótája.

Twi’lek faj legjellegzetesebb vonása a két lekku amit ebben a videóban láthattok elkészülni.

Lehet bőrből akár szilikonból vagy nyúlós textilből is csinálni. Később majd az ikonikus minták is fel lesznek rá festve textilfestékkel. A 3D nyomtató most is jó barátom hisz pár nap alatt ki is nyomtatta a fegyvert és a pilótaszemüvegeket.

A páncélt lesz a legkülönlegesebb elkészíteni, hisz még hasonlót sem csináltam, de egy cosplayer számára nincs akadály!

Nézd meg a videót!

#2 ESZKÖZÖK

Tű, cérna, olló, kalapács, fűrész, hajszárító, ragasztópisztoly :D Egy jó cosplayhez bármire szükséged lehet. Nézzük mik a legfontosabbak:

1: ha szét kell vágni: olló, sniccer, szike.Olló minden háztartásban van, de ha elkezdesz cosplayezni, mindenképpen legyen legalább két ollód, amit csak erre a célra használsz. Sőt, legyen egy olyan ollód, amit csak a textil anyagokhoz használsz, ez azért fontos, mert ha más anyagot vágsz, elmegy az éle és utána szétszedi az agyagot. A másik olló jól jön a papír és szabásminták vágásához. A szike és a sniccer főleg vastagabb karton, és dekorgumi vágására tökéletesek. Figyelj oda, hogy mindig legyenek élesek és akkor gyönyörű, szép egyenes éleket kapsz.Fontos: mindig jól válaszd meg az anyaghoz, hogy melyik vágóeszközt használod. 

2: ha össze kell tenni: tű, cérna, ragasztó, tépőzár. Van rá esély, hogy a ragasztópiszoly lesz a legjobb barátod. Könnyen beszerezhető, és könnyen használható, hosszú évekig lehet a cosplayer hű társa - de vigyázz, fájdalmat is tud okozni. A piszoly nagyon forróra melegíti fel a ragasztót, óvatosan kell bánni vele. És tedd mindig vissza a helyére. De mire lehet használni? Nagyon sok anyagra jó, de kezdjük azzal, amire nem használd: üvegre, fényes felületekre nem jó, ideiglenesen megfogja, de utána hamar elereszti. Ha porózus anyagokat használsz, azokat jól megtartja, plusz az alacsonyabb hőfokon olvadó műanyagokhoz is hozzáköt. De ezeket érdemes külön mintadarabon letesztelni, nehogy az előkészített darab deformálódjon. Ha a fát kicsit felcsiszolod, arra is ráragad, Textil anyagok esetében akkor tud működni, ha más anyaghoz, kiegészítőhöz ragasztod. Ruhaanyag-ruhaanyag kombó nem nyerő sajnos. Tű, cérna! Ez akkor is nagyon fontos, ha nem te magad varrod a ruháidat, egy készlet mindig legyen nálad, mert bármikor szükség lehet rá. Tépőzár:  a leggyakoribb és leghasznosabb formája a 20 mmes vastagságú, van belőle öntapadós is ha utálsz varrni, és van sima ami olcsóbb, de extrán kell ragasztani, vagy varrni. Van bolyhos és szúrós fele, ha ruhát akarsz nem ruhához csatlakoztatni, a bolyhos felét kell a ruhához varrni, és nem ragasztani. Ezzel nem fog bolyhosodni, és sokáig szép marad az anyag. 

3: ha mérni kell: vonalzó, mérőszalag. Fontos egyéb alap eszköz a vonalzó és a mérőszalag, colstock. A vonalzónál jó, ha van hosszabb is, akár 50 cm, de a 100 centisnek is nagy hasznát veszed, ha egyenesen kell vágni, a  derékszögű vonalzót tuti használni fogod. Ha testméreteket mérsz, akkor pedig a mérőszalag a tuti. 

 

#4 TESTFESTÉS

A vízbázisú festékek, vízre aktiválódnak, általában festék korongok, vagy palettában vannak, a tetejére vizet fújsz spray üvegből és 30-60 másodpercig hagyni kell, hogy aktiválódjon, így lesz tökéletes állaga a festéshez.

Ecsettel vagy szivaccsal érdemes felvinni őket, a textúrázáshoz egy megtépett nagy lyukú mosogatószivacsot érdemes használni.

Ha elsőre nem is, (és általában nem fog teljesen fedni) akkor két-három, esetleg négy rétegben már megfelelő lesz. Mivel vízbázisú minden réteg feloldja az alatta levőt, ha túl sok vizet teszel rá. Ezt egy tízperces szárítással lehet is orvosolni, vagy amíg tapintásra nem érzed már nedvesnek a bőrrész, utána újra gyengéden felvinni a következő rétegeket. Így nem fog lejönni az előtte levő komoly munkád. Ezek a festékek nagyon elterjedtek, olcsók, nem kell spéci szer a lemosáshoz, és gyorsan meg lehet tanulni a használatot.

Az olajos alapúak, avagy a krémfestékek nagy előnye viszont, hogy nincs száradási idő, így gyorsabban lehet vele végezni, viszont mivel nem szárad így, ha nem fixálod le, el fog mászni. ezért itt muszáj a fixálás. A másik előnye, hogy nagyon jól kenhető és a színek egymásba átmenet nélkül. De ugyanakkor melegben ők az elsők, akik azt mondják, hogy heló, és máris olvadnak le. Míg a vízbázisúak tartósabbak.

Egy alternatíva például a színes alapozó, főleg külföldön van, kicsit drága és főleg az arcra jók. A folyékony festékszóróba való testfestékek, ezek gyorsan száradnak, jól fednek viszont kell hozzá airbrush és egy második ember, ha pl a hátadat kell festeni, vagy nehezen elérhető testrészeidet. De a legszebb finisht ezzel lehet elérni.

TIPP!

Bármelyiket is használod, előtte mindig hidratáld a bőrőd, használj hidratáló primert, vagy testápolót/arckrémet, hogy nem direkt a bőrödön üljön egész nap a festék, és kisebb eséllyel tegyen kárt a bőrödben.Végezetül pedig minden befestett részt le kell fixálni, erre vannak kifejezetten rászabott fixáló spray-k is, de aki akár a sminkes fixáló sprayket is lehet rá használni. Illetve használj púdert, egy átlátszó rögzítő púdert, ami lehet direkt testfestésre szánt vagy sminkes célú is. A lényeg, hogy átlátszó legyen, azaz translucent, mert el tudja a színt rontani egy fehér púder vagy épp bőrszínű.

A testfestésnél is fontos a gyakorlás, és hogy tapasztald ki magadnak, hogy neked melyik válik be a legjobban!